Wie zijn eigen tuintje wiedt…

Eigen boontjes doppen
In 2022 begon ik, samen met mijn gezin, aan het onderhouden van een moestuin. Niet om zelfvoorzienend te worden, maar om meer met onze handen bezig te zijn. Als tegenhanger voor al dat zit- en denkwerk. Dus dat werd onze “why”! Maar ‘wat’ gingen we verbouwen en ‘hoe’ gingen we dat doen?
 
Veel verstand van tuinieren hadden we niet, maar we leerden snel door de eigenaar (de liefste boer ooit!) om hulp en tips te vragen, door de kunst af te kijken bij andere mensen, door te googlen en door gewoon te proberen. Eerst alleen onze lievelingsgroente zaaien en steeds meer nieuwe dingen proberen. En zo kwamen we erachter dat snijbiet toch niet zo suf is. We leren ook realistisch te verbouwen: die watermeloen toch maar liever bij de Turkse winkel halen? We hebben vol enthousiasme gezaaid maar soms niet geoogst, omdat we te laat waren met water geven of omdat er zoveel onkruid tussen zat dat we onze kruiden met wortel en al eruit moesten halen. Ook daar hebben we van geleerd. 

Inclusief tuinieren!
In het tuinieren zie ik gelijkenissen met werken aan inclusie. In ieder geval, hoe ik aan inclusie werk! Je tuin heeft naast water, liefde en zorg nodig. De ‘bugs’ en onkruid zijn heel storend, maar ze dagen je uit om na denken over verbeteringen. Als je hetzelfde blijft zaaien, raakt de grond uitgeput. En als je blijft hangen bij het oude vertrouwde, mis je het onbekende potentieel en alle heerlijke gerechten die je ermee kunt maken.

Tuinieren kun je leren en leren doe je levenslang. Voor het leren is intrinsieke motivatie én een veilige leersetting belangrijk. Bijvoorbeeld onvoorwaardelijk samen delen van kennis, zowel de “best practices” alsook de “faalverhalen”. Maar ook goeie begeleiding bij de start (de onboarding) en regelmatige inloopmomenten voor advies of voor gewoon een theetje en praatje. Onze tuin is een mooi voorbeeld van een lerende organisatie!

Wie zijn eigen tuintje wiedt…
In juni 2021 startte ik mijn eigen bedrijf, Buro Diba. Vanuit de behoefte om in verschillende rollen bij te dragen aan thema’s die mijn hart harder doen kloppen. En met de bedoeling om financiële ruimte te creëren voor de sociale projecten waar ik aan wil bijdragen. Ik ben al twee jaar hybride ondernemer dankzij de onvoorwaardelijke hulp van sommige experts en het vertrouwen van organisaties waar ik mee samenwerk. 

In de zomer stond ik stil bij hoe het afgelopen half jaar ging en wat ik voor de rest van het jaar wil doen. Het resultaat van die reflectie is mijn website met mijn verhaal en mijn diensten.

Neem jij de tijd om te reflecteren? En sta jij wel eens stil bij de meerwaarde van inclusie voor jouw organisatie? Ik kan je daarbij helpen. In kleine, realistische stappen met uitzicht op een vruchtbare oogst. Ben je benieuwd naar mogelijkheden, mail mij op samira@burodiba.nl

← terug naar blogoverzicht